3 september 2020 door Anouk van Otterlo
Wat mijn werk als BIM & Linked Data-consultant met Netflix heeft te maken? Behalve dat ik het best leuk vind om films en series te kijken, in eerste instantie eigenlijk niets … Of toch wel?
De kracht van Netflix
Je kent het vast wel. Je zit lekker op de bank, er is zoals gewoonlijk weer eens niets op tv en je hebt zin om een filmpje te kijken. Je opent Netflix en ziet daar een heleboel suggesties staan. Bovenaan staat de serie die je al volgt en waar een nieuwe aflevering van beschikbaar is. Daaronder staan de films met hetzelfde thema en genre als de vorige film die je hebt gekeken en als je weer verder naar beneden gaat, komen daar een heleboel andere suggesties die ook goed bij jou passen.
Zelf ben ik echt verslaafd aan Netflix-series, dus ik zie altijd genoeg suggesties die precies in mijn straatje passen. Binnen een paar minuten kies ik dan ook de serie die ik wil kijken. Met een zak chips ga ik lekker op de bank liggen om me zo te vermaken voor het komende uur. Na afloop van de serie komt het meest verleidelijke moment, de échte kracht van Netflix. Ik wéét namelijk dat ik eigenlijk iets anders moet gaan doen of misschien wel echt naar bed moet … Maar er wordt een volgende suggestie gedaan en als ik niet snel Netflix afsluit, begint de volgende aflevering alweer! Oké nog ééntje dan …
Big brother is watching you …
Netflix is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden en het aantal gebruikers is significant gegroeid. Met het platform wil Netflix het jou zo makkelijk mogelijk maken door suggesties te geven op basis van kijkgedrag, zodat jij zonder te veel moeite en zo snel mogelijk een beslissing kan maken.
Netflix is dus eigenlijk één grote database met een heleboel verschillende films en series, ingedeeld op genres, hoofdrolspelers en andere kenmerken die de film of serie beschrijven. Met behulp van algoritmes en op basis van jouw kijkgeschiedenis geeft Netflix een heleboel kijksuggesties op het moment dat je het opent. Hoe vaker je kijkt, hoe beter de voorspellingen zijn op basis van jouw recente kijkgedrag. Netflix houdt bij wat je kijkt, hoe je het kijkt (dus op wat voor apparaat), wanneer je kijkt en ook wat je juist niet kijkt. Kortom: big brother is watching you …
Linked Data vs. Netflix
In mijn werk wil ik mijn klanten natuurlijk niet zo snel mogelijk een film of serie laten kiezen ... Maar wat ik wél wil, is de data van hun gebouwen en assets digitaal inzichtelijk maken op basis van bepaalde kenmerken, zoals bijvoorbeeld bouwjaar, datum van het laatste onderhoud of de locatie van de asset. Zodat ze op basis van de juiste gegevens voorspellingen en suggesties kunnen genereren. Denk bijvoorbeeld aan wanneer een asset moet worden onderhouden omdat de kans groot is dat deze binnenkort kapot gaat. Of wanneer er onderhoud wordt ingepland voor een bepaalde asset kan het systeem aangeven dat andere assets van hetzelfde type in de buurt liggen en mee kunnen worden genomen in het onderhoud. Deze suggesties kunnen door de klant worden gebruikt om uiteindelijk de juiste beslissingen te kunnen maken voor de toekomst. Hierdoor heeft de klant meer controle over de data. Door de nieuwe inzichten die uit de digitalisatie voortkomen, neemt de voorspelbaarheid toe, met als resultaat: niet alleen betere, maar óók kosten reducerende beslissingen.
Met behulp van Linked Data kun jij je eigen Netflix inrichten. Maar in jouw Netflix worden geen films en series getoond, maar alle assets uit een of meerdere gebouwen. In plaats van een indeling op kenmerken, genres en hoofdrolspelers worden de assets ingedeeld op standaard benamingen, kenmerken en attributen van gebouwen en assets. Zo’n structuur kan heel goed worden opgezet met behulp van de technologie ‘Linked Data’. Linked Data zorgt ervoor dat je data kan structuren op een eenduidige manier. Je brengt met Linked Data samenhang aan in de informatie. Dit is niet dezelfde technologie die voor Netflix wordt gebruikt, maar het uitgangspunt is vergelijkbaar. Linked Data wordt de laatste tijd al steeds meer toegepast in de bouw, civiele en beheer sector en het is een technologie die goed werkt om al de verschillende en gefragmenteerde informatie eenduidig te beschrijven. Omdat Linked Data steeds meer wordt toegepast in deze sector is hier recentelijk een nieuwe norm over verschenen die dit onderschrijft (NTA-8035).
Creëer je eigen ‘Assetflix’
Wanneer informatie wordt opgeslagen aan de hand van een Linked Data-structuur in een database kunnen er net zoals bij Netflix voorspellingen worden gedaan. In dit geval worden er geen suggesties gedaan die voorspellingen doen op basis van kijkgeschiedenis, maar op basis van historische gegevens van assets. Eventueel kunnen er business rules worden toegevoegd aan de datastructuur die het voorspellen ondersteunen. Hoe meer historische gegevens en business rules er bekend zijn, hoe beter de suggesties zijn die het systeem kan doen. Een klant kan zijn keuzes met betrekking tot de asset op deze voorspellingen baseren, bijvoorbeeld wanneer een asset onderhoud nodig heeft. Zo is het systeem erop gericht om de klant zo snel mogelijk inzichten te geven en hiermee gemakkelijker keuzes te laten maken voor de toekomst. Net zoals Netflix erop gericht is om zo snel mogelijk een keuze te maken voor een film of serie.
Met behulp van Linked Data en de juiste database kun jij dus ook jouw eigen ‘Netflix-omgeving’ in gaan richten in de toekomst. Natuurlijk zullen niet al je toekomstige keuzes met betrekking tot assets gebaseerd zijn op de suggesties uit de Linked Data-database, maar je kiest natuurlijk ook niet altíjd 1 van de geselecteerde films voor jou op Netflix! De keuze word je alleen wél een stuk makkelijker gemaakt door deze nieuwe omgeving.
Meer weten over Linked Data?
Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van Linked Data en assetmanagement voor jouw organisatie? Neem dan contact met me op! Ik laat je graag alle mogelijkheden zien.