De 'I' in BIM: van BIM naar linked open data

De 'I' in BIM: van BIM naar linked open data

3 september 2018 door Anouk van Otterlo

Informatievoorziening met BIM als basis voor assetmanagement wordt gezien als hét middel om tijdens de beheer & onderhoudsfase kosten te besparen. Maar BIM, en met BIM bedoelen we dan Bouw Informatie Management, even toepassen binnen beheer & onderhoud is makkelijker gezegd dan gedaan. Heeft u dit ook wel eens ervaren? Wij in ieder geval wel. 

Vroeger kon u als bedrijf 40 jaar lang één bedrijfsstrategie toepassen zonder ook maar iets aan te passen. In de huidige, snel veranderende digitale maatschappij is dat echter niet meer mogelijk. U zult minimaal eens in de 12 jaar moeten veranderen, wilt u mee kunnen met de concurrentie. Veranderen en aanpassen aan de huidige tijd en maatschappij, is dus een must. BIM als basis voor assetmanagement kan hier een grote rol in spelen.  

BIM-modellen als basis

Naast het besparen van kosten, kan BIM de samenwerkingen tussen stakeholders bevorderen en efficiëntere processen bewerkstelligen. Hiervoor moeten de BIM-modellen wel van een goede kwaliteit zijn. Voornamelijk de juistheid van de informatie gekoppeld aan de assets, is hierbij belangrijk. Maar bovenal moet het BIM-model de realiteit goed vertegenwoordigen. Wanneer alle assetinformatie duidelijk, geïntegreerd en accuraat wordt overgedragen, kan de focus worden gelegd op de benodigde prestaties van de assets en wordt het genereren van real-time inzichten mogelijk.

De uitdaging voor nu is, dat nog niet duidelijk is welke informatie precies in de modellen verwerkt moet worden en wat de behoefte van de assetmanager is. Wanneer deze behoefte nog onduidelijk is, wordt er vaak door een opdrachtgever gezegd dat ‘alles maar in het model gezet moet worden’. Maar wilt u dit als opdrachtgever wel echt allemaal weten? Het resultaat hiervan zijn namelijk erg grote en onhandelbare modellen waarin elk klein detail gemodelleerd is en waarin de nodige informatie niet makkelijk teruggevonden kan worden.

Bij de aan te leveren informatie kan onderscheid gemaakt worden tussen een grafisch model, niet-grafische informatie gelinkt aan de objecten in het model, en documenten (zoals gesteld in de PAS-1192). Naast de PAS-1192 zijn er nog veel meer open standaarden. Het is belangrijk deze goed te bestuderen om zo aan te kunnen sluiten bij alle nieuwe ontwikkelingen in de markt. Daarnaast hoef je natuurlijk niet altijd het wiel opnieuw uit te vinden…

Van BIM naar Linked Open Data

Er bestaan verschillende vormen van open informatiestructuren en overdrachtsstructuren. De reden dat een opdrachtgever vraagt om zoveel informatie, is vaak omdat ze een digital twin van hun vastgoed willen creëren. Een digital twin is een dynamische digitale weergave van het werkelijke vastgoed. Met behulp van een digital twin kan de assetmanager de assets beter gaan monitoren, voorspellingen en analyses uitvoeren en uiteindelijk kosten besparen en efficiëntere processen bevorderen.

Uit eigen onderzoek blijkt dat Linked Open Data momenteel een van de meest aangeraden structuren is om te implementeren. Deze structuur geeft de mogelijkheid om de benodigde informatie gebaseerd op de behoefte en eisen beter te definiëren. Daarnaast voorziet deze informatiestructuur in het initiëren van een object gebaseerde database. Om een Linked Open Data-structuur vast te stellen, wordt een ontologie gebruikt. Een ontologie kan beschreven worden als een digitaal woordenboek, die alle relevante entiteiten, properties van objecten en relaties tussen deze entiteiten en properties vastlegt. Er bestaan al verschillende ontologieën, zoals bijvoorbeeld IfcOWL. Deze kunnen gebruikt worden als een startpunt voor het implementeren en laten aansluiten van een eigen User Defined Ontology (UDO), gebaseerd op de eisen van de assetmanager.

Een informatiestructuur gebaseerd op Linked Open Data kan gebruikt worden om informatie over te dragen, te valideren en te gebruiken als as-built informatie gebaseerd op open standaarden, waarbij een object-gebaseerde structuur wordt geïnitieerd. Het gebruik van Linked Open Data kan het uitwisselen van informatie tussen verschillende beheersystemen verbeteren en geeft een goede mogelijkheid om meerwaarde te creëren tijden beheerprocessen in de toekomst. De ontologie of UDO kan gebruikt worden als structuur van een centrale database of ‘Common Data Environment’ (CDE) waarin alle assetinformatie wordt opgeslagen. Op deze manier kan er uiteindelijk een digital twin gerealiseerd worden van het vastgoed. 

Wat ons betreft zijn er nog genoeg kansen om een efficiëntieslag te slaan binnen jouw organisatie. BASED heeft een gedegen kennis en ervaring in huis op het gebied van Linked Open Data. Wil je meer informatie hierover of gewoon direct aan de slag? Neem dan contact op met Anouk van Otterlo via anouk@based.co.nl

Tips van BASED: 

  1. Start met het definiëren van uw eigen informatiebehoefte. Welke informatie kunt u inzetten voor uw dagelijkse business? 
  2. Ga na hoe deze informatie wordt geborgd binnen uw bedrijf om ook in de toekomst van waarde te zijn.
  3. Definieer welke vraagstukken over uw gebouwen u in de nabije toekomst al kunt oplossen.