28 juli 2021 door Anouk van Otterlo
Op elk project de juiste informatielevering realiseren. Elke keer weer op dezelfde manier, ongeacht de tooling die wordt gebruikt. Klinkt dit als muziek in de oren? Lees dan snel verder, want met behulp van de buildingSMART Data Dictionary (bSDD) wordt het streamen van je informatiebehoefte in de toekomst net zo makkelijk als het streamen van muziek via Spotify!
De wereld wordt steeds digitaler en er komt dan ook steeds meer gebouw- en objectdata beschikbaar. Dit betekent ook dat het data-gedreven werken steeds meer aan terrein wint. Om op deze manier te kunnen werken, is het nodig dat je weet welke informatie voor jouw bedrijf van belang is. Je informatiebehoefte moet worden vastgesteld en vervolgens worden vastgelegd.
Vanuit Based helpen wij onze klanten vaak met het opstellen van hun informatiebehoefte. In de ISO 19650-norm wordt dit ook wel gespecificeerd als de AIR (Asset Information Requirements). De AIR zijn de informatievereisten - vastgesteld per asset - die voor een organisatie van belang zijn. Op dit moment wordt dit voornamelijk ingevuld door de technische informatievereisten van de assets.
Door het vastleggen van de informatiebehoefte wordt duidelijker wat er geleverd dient te worden door de verschillende partijen in informatiemodellen. In de markt zien we dat steeds meer partijen hun informatiebehoefte vastleggen in de vorm van een ILS (informatieleveringsspecificatie) of OTL (Object Type Library). Een ILS is vaak een document wat door mensen gelezen kan worden, terwijl er met een OTL een ‘machine-readable’ datastructuur wordt bedoeld. Dit is een structuur die niet alleen leesbaar is voor de mens, maar ook voor de computer.
Wat we echter ook zien, is dat de informatie aanleverende partijen die wij ondersteunen met veel verschillende ILS’en en OTL’en vanuit opdrachtgevers te maken krijgen. Het kost ze moeite om dit goed te verwerken in één BIM-model. Want hoe pak je dit nu goed aan? Moet je elke afzonderlijke ILS en OTL door gaan nemen en alles wat gevraagd wordt handmatig toevoegen aan de objecten in je model? Veel modellen worden hierdoor niet compleet opgeleverd en/of er worden fouten gemaakt. Dit moet toch makkelijker kunnen?
Je hebt vast wel eens gehoord van Spotify. Misschien ken je het alleen van horen zeggen of gebruik je het zelf ook. Misschien zet je Spotify op tijdens het thuiswerken of tijdens de dagelijkse wandeling buiten? Of stel je vaak je eigen afspeellijsten samen, zodat je deze offline kan luisteren in de trein of op vakantie. Spotify is een digitale service voor muziek, podcasts en video’s waarmee je toegang hebt tot miljoenen nummers overal ter wereld. Je kunt muziek afluisteren waar en wanneer je maar wilt op elk device.
Ik hoor je denken: wat heeft Spotify nou te maken met mijn informatiebehoefte? Nou, meer dan je denkt! Zoals je via Spotify jouw muzieklijst kan samenstellen en delen, kan zoeken naar andere muzieklijsten én muziek kunt afspelen waar en op welk moment je maar wit, zo wil je vast ook jouw gepersonaliseerde ‘informatielevering’ samenstellen, delen, zoeken naar andere leveringen en deze vervolgens in elke tool gebruiken zónder extra moeite. Waar of niet?
In een proof of concept waar Based aan heeft gewerkt, hebben we dit principe getest. We hebben natuurlijk geen muzieklijst opgesteld (dat doen we alleen op kantoor), maar hebben gewerkt aan een OTL, een bibliotheek met objecten en eigenschappen. Deze OTL is gepubliceerd als een domein op het platform van de buildingSMART Data Dictionary (bSDD).
Op dit platform vind je ook andere domeinen, zoals IFC en ETIM. Je kunt zoeken op objecten en eigenschappen in verschillende talen en domeinen en deze ook met elkaar verbinden. Uiteindelijk wil je - net zoals bij Spotify - deze domeinen overal kunnen streamen op welk moment je wilt. Voor de bSDD zijn dan ook verschillende plug-ins beschikbaar en in ontwikkeling voor diverse BIM-softwarepakketten, waaronder bijvoorbeeld modelleertools zoals Revit.
Om je eigen afspeellijst, ofwel een domein genoemd in de bSDD, te creëren, is het nodig om jouw informatiebehoefte in kaart te brengen. Het doel is om uiteindelijk betere inzichten te krijgen in de assetdata van jouw bedrijf, zodat je gebaseerd op deze data betere en betrouwbare beslissingen kan maken voor de toekomst. Hiervoor moet je echter eerst goede data vanuit projecten binnenkrijgen en deze op de juiste plek kunnen opslaan. Het is dus van belang dat deze data beschikbaar wordt gemaakt, maar ook beheersbaar en betrouwbaar is.
In je informatiebehoefte formuleer je alle informatie die je nodig hebt over jouw assets. Stel jezelf eerst de vraag: wat is een asset voor jou en welke technische, economische of bedrijfstechnische data over deze asset is van belang voor jouw bedrijfsprocessen? Wanneer je dit vervolgens in een juist format vastlegt, kan deze data worden geüpload in de bSDD. Vanuit de zoekfunctie in de bSDD, kun je vervolgens alle informatie terugvinden over de assets, hun eigenschappen en relaties.
Door data op deze manier makkelijk benaderbaar en inzichtelijk te maken via een online database, wordt het gemakkelijker om informatie terug vinden, maar ook deze juist te interpreteren en door te voeren. Eerder ging dit bij lange documenten of Excels vaak fout; deze werden niet goed doorgelezen, doordat er te veel informatie in werd opgenomen. Daar zie je direct een tweede voordeel bij van het gebruiken van de bSDD: wanneer je de informatiebehoefte van een partij wil verwerken in een BIM-model, kun je de juiste informatie nu veel makkelijker via de bSDD plug-in modelleren in je BIM-model. Er hoeven geen mappings meer gemaakt te worden van de ene naar de andere informatiebehoefte en ook een typefout wordt niet meer zo snel gemaakt. De datakwaliteit kan zo dus veel beter en eenvoudiger worden gegarandeerd!
Vanuit Based hebben we veel ervaring met het opstellen van de asset informatiebehoefte in bijvoorbeeld een ILS en OTL. Daarnaast zijn we ook op de hoogte van de huidige stand van zaken van de bSDD. We hebben verschillende testen uitgevoerd en kunnen hierdoor meteen aanhaken bij de officiële release van de bSDD in september 2021.
Het opstellen van de informatiebehoefte van een bedrijf doen we volgens een 4-stappenplan, waarin we starten met het inventariseren van de precieze informatiebehoefte van jouw afdeling of jouw bedrijf in verschillende workshops. Tijdens deze workshops stellen wij de juiste vragen om erachter te komen wat belangrijk is voor jou. Daarnaast zijn wij op de hoogte van de verschillende standaarden en richtlijnen die veel worden gebruikt. Deze zullen dan ook de rode draad vormen in ons stappenplan. Het resultaat van de workshops vertalen we in een concrete informatiebehoefte die we vervolgens vormgeven in bijvoorbeeld een ILS of OTL, al naar gelang de behoefte van de klant. Wij kunnen deze dan ook meteen publiceren via de bSDD. Kortom: Based stelt de ‘playlist’ op, zet deze om in het juiste afspeelformat en maakt alles klaar voor streaming. Net zo makkelijk als Spotify!
Ben je op zoek naar een manier om jouw informatiebehoefte te inventariseren of te publiceren? Of ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van de bSDD en/of het opzetten van een ILS of OTL? Neem dan contact met me op! Ik neem je graag mee in onze ervaringen en de mogelijkheden die er zijn!