BuildingSMART International summit 2022

BuildingSMART International summit 2022

Het was alweer 3 jaar geleden dat de laatste buildingSMART International summit in Beijing plaatsvond. Maar 18 t/m 21 oktober was het dan eindelijk weer zo ver: in Montréal stond het eerste bSI live event sinds corona weer gepland!

Vanuit onze klant Waternet mocht ik samen met 3 ‘collega’s’ naar Canada afreizen om kennis op te halen die Waternet als organisatie kan helpen in hun ontwikkelingen naar data- & assetgedreven werken. 

4 dagen bSI Montréal 

De summit bestaat altijd uit 4 dagen congres. De eerste dag was een gezamenlijke dag met plenaire sessies. Op deze dag werden voornamelijk de updates en laatste ontwikkelingen toegelicht op het gebied van BIM, informatiemanagement en open standaarden.


Goed om te zien dat ontwikkelingen zoals de bSDD en IDS, veel werden genoemd en dat er mooie praktische use cases werden getoond. Eén van de sterke presentaties die ging over het implementeren van de bSDD werd door Jan & Stijn van Digibase gegeven. Mooi om te zien dat zo’n praktische implementatie van de techniek erg goed werd ontvangen door het publiek (en extra leuk omdat wij daar als Based ook een kleine bijdrage aan hebben mogen leveren)!

Op dag 2 en dag 3 stonden er verschillende parallelle sessies gepland over diverse onderwerpen. Zoals gewoonlijk was het weer lastig om te kiezen, maar gelukkig heb ik diverse interessante sessies kunnen volgen. Wat mij opviel tijdens dit event en wat ik erg positief vind, is dat er steeds meer focus wordt gelegd op duurzaamheid en energie met BIM. Dit zijn natuurlijk erg relevante onderwerpen die in deze tijd steeds belangrijker worden. Dit werd natuurlijk ook weer kort uitgelicht en samengevat tijdens de laatste dag, waarin voornamelijk de conclusies van het gehele event en de verschillende parallelle sessies werden toegelicht. 

International Friendship Club 

Naast de interessante sessies was het ook ontzettend leuk om iedereen weer in het echt te zien en te spreken! Vanuit Nederland was er een behoorlijke delegatie aanwezig, met 25 man sterk. Daarnaast waren er ook veel buitenlande bekenden – van over de hele wereld – aanwezig. Aangezien deze week IFC niet alleen staat voor Industry Foundation Classes, maar voor International Friendship Club, was dat natuurlijk weer één groot feest.  


Toerist in Montréal 

Uiteraard heb ik ook even Montréal als stad zelf ontdekt! Het was voor mij de eerste keer in Canada en ik ben positief verrast door deze stad. Het is een grote stad, maar het tempo voelt erg fijn en relaxed aan. Midden in de stad is een groot park met een berg in het midden, de Mont-Royal. Hier heb ik heel mooi gewandeld en van de uitzichten over de stad genoten. Daarnaast zijn er ook veel ‘oude’ gebouwen in Montréal te vinden die op onze Europese gebouwen moeten lijken. Aangezien Montréal erg nieuw is, voelde dit wel een beetje gek aan. Zo zagen we zelfs roltrappen in een kathedraal? 

Als kers op de taart heb ik nog een ijshockeywedstrijd bijgewoond! De Montréal Canadiens speelden tegen de Pittsburgh Penguins. Een unieke ervaring om deze lokale sport te kunnen zien en de sfeer in het stadion te kunnen proeven. We hadden zelfs het geluk dat de Montréal Canadiens uiteindelijk in de verlenging wonnen, wat de trip helemaal compleet heeft gemaakt. 


Op naar Rome: bSI 2023 

Al met al was het een interessante en erg mooie week! Graag wil ik mijn collega’s bij Based en Alexander Worp van Waternet bedanken dat ik hier bij aanwezig mocht zijn en hopelijk zie ik iedereen de volgende keer weer in Rome.

Ben jij benieuwd naar mijn ervaringen en de kennis die ik op heb gedaan? Neem dan vooral even contact met mij op!